Τα Μπιφτέκια της Δόξας .

Θα ξεκινήσω ως εξής: Στην φωτογραφία που βλέπετε είναι η οδός Ραυτοπούλου στο Νέο Κόσμο. Στα δεξιά της φωτογραφίας βλέπετε την Μητέρα μου και στα αριστερά την Γιαγιά μου την Δόξα. Η φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη μεταξύ του 1977 και του 1981.

Η Γιαγιά μου η Δόξα είχε καταγωγή από την Λάρισα . Είχε τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Σάββα και τον Θανάση που είναι ο πατέρας μου. Η Δόξα λοιπόν δούλευε μια ζωή στο εργοστάσιο της ζάχαρης στην Λάρισα. Ίσως για αυτό τα φαγητά της είχαν πάντα μια γλυκιά γεύση λες και είχαν ποτίσει τα χέρια της από την ζάχαρη του εργοστασίου. Η Δόξα έμεινε χήρα πολύ νωρίς καθώς ο Παππούς μου ο Ηλίας  πέθανε όταν ο πατέρας μου ήταν έξι μηνών. Ο Παππούς μου τώρα είχε καταγωγή από την Σαμψούντα της Τουρκίας, ήταν τσαγκάρης στο επάγγελμα, πρόσφυγας στην Ελλάδα και ήρθε με τα πόδια από την Τουρκία. Ο Παππούς Ηλίας μιλούσε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Ποντιακά και Τούρκικα.

Το πραγματικό επίθετο της οικογένειάς μας είναι Παπαλεοντίου και όχι Χαραλάμπους. Η αλλαγή αυτή συνέβη όταν ο παππούς μου πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και κάποιος υπάλληλος αντί να γράψει Ηλίας Παπαλεοντίου του Χαραλάμπους έγραψε απλώς Ηλίας Χαραλάμπους. Τον προπαππού λοιπόν τον έλεγαν Μπάμπη .

Χήρα λοιπόν η Δόξα έπρεπε να ζήσει τα τρία παιδιά της δουλεύοντας στο εργοστάσιο της ζάχαρης. Κάποια στιγμή την δεκαετία του ’60 η οικογένεια του πατέρα μου όπως και πολλοί άλλοι μετακόμισαν στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή .

Έτσι λοιπόν η οικογένεια του πατέρα μου μετακόμισε στην Αθήνα και όλοι μαζί μένανε στην Νέα Σμύρνη όπου ο θείος μου ο Γιώργος διατηρούσε εργαστήριο Αργυροχρυσοχοΐας. Εκεί δούλευαν και τα αδέρφια του. Η Γιαγιά η Δόξα έπιασε δουλειά στο ζαχαροπλαστείο Αιγαίον στην Οδό Αιγαίου στην Νέα Σμύρνη. Δεν θυμάμαι ποτέ την γιαγιά μου να φτιάχνει γλυκά στο σπίτι, αντιθέτως θυμάμαι ότι ήταν πολύ καλή μαγείρισσα και από τις παιδικές μου μνήμες η μυρωδιές των φαγητών που τριγυρίζουν ακόμα και σήμερα στα ρουθούνια μου είναι: Λαχανοντολμάδες, φασολάκια λαδερά, παντός τύπου πίτες αλλά κυρίως πρασόπιτα, μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, μπακαλιάρο σκορδαλιά, χαμψία (γαύρο στο τηγάνι). Επίσης απόπειρες για σπιτική πίτσα και τέλος θυμάμαι το άρωμα του ελληνικού καφέ τον οποίο τον έψηνε σε αυτοσχέδιο καμινέτο που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κομμάτι βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα. Παρ’ όλο που η Δόξα είχε ζήσει την κατοχή τα φαγητά της δεν ήταν μαγειρεμένα με τίγκα λάδι. Υπήρχε μια ισορροπία στις γεύσεις της εκτός από τις πίτες που το λάδι ήταν περίσσιο.

Κάθε Σάββατο η Δόξα έφτιαχνε μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο περιμένοντας το ένα και μοναδικό εγγόνι της. Τα μπιφτέκια τα έστελνε από νωρίς στο φούρνο της γειτονιάς για ψήσιμο και προς το μεσημέρι με έπαιρνε από το χέρι για να πάμε να πάρουμε το φαγητό από το φούρνο. Στη διαδρομή μου έδινε μέσα από το ταψί και μια δυο πατατούλες. Θυμάμαι ακόμη την μοσχοβολιά από τα μπιφτέκια.

Νομίζω πως η γιαγιά μου ευθύνεται για το γεγονός ότι έγινα μάγειρας και για το ότι το δυνατό σημείο μου στην μαγειρική είναι οι κιμάδες. Πραγματικά ότι φτιάχνω και έχει κιμά είναι αριστούργημα. Την συνταγή για τα μπιφτέκια της Δόξας δεν μου την έδωσε η ίδια καθώς πέθανε το 1989 και δεν με είδε μάγειρα. Την έφτιαξα εγώ και ο μόνος μπούσουλας που είχα ήταν η μυρωδιά του ταψιού της γιαγιάς μου.

Σας την παραθέτω από κάτω και είμαι σίγουρος ότι θα σας πετύχουν μόνο αν βάλετε το μυστικό συστατικό της Δόξας που δεν είναι άλλο από την Αγάπη.

Τα μπιφτέκια της Δόξας

Υλικά :

500gr Μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο Κρεμμύδι
1 Σκελίδα σκόρδο
1 Πράσο
1 Αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
Ελαιόλαδο 150 ml
Γαλέτα
Μισό μάτσο φρέσκου δυόσμου
Μισό μάτσο μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ αραδιάστε τον κιμά, τρίψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίξτε το αυγό και την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά (δυόσμο, μαϊντανό ). Ψιλοκόψτε το πράσο, πλύνετε το καλά και αφήστε το να στραγγίξει από τα νερά. Σε βαθύ τηγάνι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο ίσα να καλύψετε τον πάτο του και σοτάρετε το πράσο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7 – 10 λεπτά χωρίς να το κάψετε. Αυτό απαιτεί να είστε από πάνω του και να το ανακατεύετε συνέχεια. Μόλις το πράσο είναι έτοιμο βάλτε το σε ένα σκεύος και αφήστε το να κρυώσει. Γυρίστε στο μπολ με το κιμά και ζυμώστε τον πολύ καλά ρίχνοντας και όση γαλέτα πάρει για να βγει το μείγμα απαλό και αφράτο. Μόλις κρυώσει το πράσο ρίξτε το και αυτό μέσα στο μπολ με τον κιμά καθώς και  αλατοπίπερο κατά βούληση. Πλάστε όλο το μείγμα για περίπου 10 – 20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να γίνει σχεδόν ”άσπρος”. Κλείστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά το ελάχιστο.

Περιμένοντας το μείγμα ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψτε πατάτες σε σχήμα κυδωνιού, λαδώστε ένα ταψί, αραδιάστε τις πατάτες και ρίξτε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πλάστε μπιφτέκια μετρίου σχήματος και αφήστε τα να ακουμπήσουν μαλακά πάνω στις πατάτες. Ρίξτε μισό ποτήρι νερό και ψήστε τα μπιφτέκια της δόξας για περίπου 35 – 40 λεπτά. Μην ξεχάσετε να βάλετε το μυστικό συστατικό της Γιαγιάς Δόξας. Καλή επιτυχία!

Τα Μπιφτέκια της Δόξας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.