Βιωματικές Κουζίνες

on

Καλημέρα σας,

Οι βιωματικές κουζίνες ή κουζίνες του κόσμου γεννήθηκαν μέσα από μια κουβέντα που είχα με τον φίλο μου και συνάδελφο Παύλο Μπουλέκο. Σαλονικιός  ο Παύλος με ρίζες από απέναντι ξέρει από καλό φαγητό και είναι ένας άρτιος επαγγελματίας στην κουζίνα. Η ιδέα ήταν να βρούμε ένα μέρος να μας φιλοξενήσει, να μαγειρέψουμε κουζίνες απ΄ όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής για να μπορέσουμε να δώσουμε στο κοινό της Πρέβεζας την διαφορετική επιλογή στην γαστρονομία. Προσεγγίσαμε το εστιατόριο Εσπέρισμα του Στέλιου και της Βιβής στην αρχή των ουζερί στο κέντρο της πόλης και αφού έγινε μια πρώτη κουβέντα, κλείσαμε  το πρώτο μέρος των βιωματικών κουζινών με θέμα την Πολίτικη Κουζίνα! Αχ η Πόλη! Αυτή η ρουφιάνα η Πόλη με έχει αποπλανήσει τελείως. Από που να αρχίσω να σου λέω ; Να πιάσω τις λέξεις ; Όταν θα φτιάχνεις πιλάφι θα φροντίζεις να πλένεις σχολαστικά το ρύζι γιαβρίμ, ύστερα θα το καβουρδίζεις με βούτυρο και κρομμύδι ψιλοκομμένο, θα ρίξεις το ζεστό ζωμό κότας, αλάτι μπόλικο, και θα το αφήσεις στην ησυχία  του να βράσει σε χαμηλή φωτιά, στο τέλος να προσθέσεις μια γενναιόδωρη πρέζα πρόβειο βούτυρο και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο. Στο μπεγεντί να φροντίσεις να καρβουνιάσεις   πολύ καλά την μαϊτζάνα πάνω στην φωτιά και ύστερα να την αφήσεις μισή ώρα στο λεμόνι για να μην μαυρίσει. Τα κεμπάπια γιαβρίμ να τα ζυμώσεις όσο πιο πολύ μπορείς και να αποφύγεις να βάλεις πολλά ξένα μπαχάρια. Και να ψιλοκόψεις μαϊντανούς και κρεμμύδι περασμένο από ξύδι και πασπαλισμένο με σουμάκι. Στο μπουρέκι σου να φροντίσεις να είναι λεπτή η γιούφκα σου και ο παστουρμάς ψιλοκομμένος, το λάδι να καίει στο τηγάνι σου για να γίνει τραγανό το φύλλο σου. Το Χαμσί να το φιλετάρεις να μην έχει κόκαλο και να το σερβίρεις με ρόκα και κρεμμύδι. Στο τέλος να κεράσεις τα σερμπέτια και καφέ εάν μπορείς. Να χαμογελάς τζανέμ! Η κουζίνα της Πόλης είναι το φάρμακο σου, να την αγαπάς και να την προσέχεις σαν τα μάτια σου.

Εις το επανιδείν με το δεύτερο μέρος ……

Επεξήγηση :
Μαϊτζάνα = Μελιτζάνα,
Σουμάκι = Σουμάκ,
Γιούφκα = Φύλλο για πίτα,
Χαμσί = Γαύρος,
Γιαβρί = Μωρό μου, μικρό μου,
Τζανέμ = Ψυχή μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.